Montaj si punere in functiune (PIF)

1. Montarea structurilor;
2. Instalarea sistemelor electrice;
3. Montaj panouri fotovoltaice;
4. Poziționarea și conectarea modulelor;
5. Montarea tabloului de distribuție;
6. Pozarea tuburilor și conductelor;
7. Conectarea componentelor;
8. Pornirea și testarea bateriilor.

Fiecare etapa este adaptata si dezvoltata in functie de particularitatea de la fata locului.

Panourile solare fotovoltaice
Sunt alcătuite din celule solare care absorb particulele de lumină și apoi transformă energia soarelui direct în energie electrică. Energia poate fi utilizată imediat sau poate fi stocată.

Există anumite materiale care atunci când sunt expuse la razelor soarelui pot produce electricitate. Această proprietate este cunoscută sub denumirea de efect fotovoltaic. Panourile solare folosesc această proprietate și transformă energia luminoasă în curent electric continuu. În continuare, un invertor transformă curentul continuu în curent alternativ pentru a putea fi utilizat în gospodării.

Surplusul de energie poate fi stocat spre exemplu într-o baterie de stocare și utilizat ulterior.

Marea majoritate a panourilor solare sunt confecționate dintr-un strat transparent de plastic și conțin celule solare conectate între ele. Acestea sunt acoperite cu un geam de protecție securizat. În condiții normale, materialele din care sunt confecționate aceste panouri au o durata de viață de cel puțin 20 de ani.

Categorii de panouri solare fotovoltaice:

panourile solare monocristaline – au o nuanță de negru închis și un grad ridicat de eficiență. Dintre toate tipurile de panouri, acestea produc cea mai mare cantitate de energie. De asemenea, sunt durabile și pot fi montate chiar și pe porțiuni mai mici.
panourile solare policristaline – au o nuanță de albastru închis. Comparativ cu cele monocristaline, sunt mai puțin rezistente la temperaturi ridicate. Chiar dacă sunt mai ieftine, gradul de eficiență este unul scăzut.
panourile solare cu strat subțire (Thin Film) – au un design plăcut, sunt flexibile, pot fi utilizate pe suprafețe mari, iar eficiența lor nu este afectată de umbră sau temperaturi ridicate.
panourile solare hibride – au în componență celule monocristaline care în spate au un strat subțire de peliculă solară amorfă. Aceasta ajută la atragerea unei cantități mai mari de energie solară mai ales atunci când lumina este slabă. Aceste panouri pot transforma energia solară în energie electrică sau pot încălzi apa. Nu sunt recomandate pentru acoperișuri cu suprafețe mari.

Cum se montează panourile solare
Dacă în apropierea locului de montaj nu există o rețea de energie solară, poți opta pentru instalarea unui panou solar independent, denumit și off-grid.

Alegerea locul potrivit.
Poți monta panourile pe acoperiș, așa cum se procedează în mod obișnuit, însă le poți monta și la nivelul solului, dacă spațiul îți permite.

Principala condiție este să fie expuse la soare.

În funcție de configurația spațiului, îndreptate către sud sau est.
Deoarece panourile vor fi expuse condițiilor atmosferice (ploaie, vânt, furtuni), este necesar ca acestea să-și păstreze poziția.
Se montează șinele mobile și suportul metalic. În cazul acoperișului, acestea se montează la o înălțime de cel puțin 6 cm față de acoperiș.
Calcularea unghiului. După instalare, se calculează unghiul de înclinare. Acest lucru ajută la captarea unei cantități mai mari de lumină.

Unghiul este calculat în funcție de latitudinea casei, din care trebuie adunate sau scăzute 15o în funcție de anotimp. Iarna se adaugă 15o pentru ca panourile să fie înclinate spre orizont.
Majoritatea acoperișurilor din țara noastră au un unghi de înclinație cuprins între 30o și 45o. Poți folosi și un solar tracker care te ajută să urmărești poziția soarelui și să aliniezi panourile în funcție de acesta.

Începând cu data de 27 iunie 2019, persoanele interesate să-şi monteze panouri fotovoltaice nu mai sunt nevoite să cheltuie bani şi să piardă timp pentru obţinerea autorizaţiei de construire întrucât prin modificarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea lucrărilor de construcţii s-a eliminat obligativitatea deţinerii unei astfel de autorizaţii.

Potrivit noilor prevederi legale, montarea panourilor fotovoltaice pentru producerea de energie electrică este permisă fără ca proprietarul clădirii să obţină autorizaţia de construire.

Chiar dacă la prima vedere pare că investiția într-un sistem de panouri solare este una ridicată, în timp aceasta va fi recuperată. Pe lângă asta, ia în calcul și faptul că panourile sunt o sursă de energie regenerabilă, care nu afectează mediul.